« We Art Together
Konst föder konst

Kända målningar i Louvren

Louvren är världens mest besökta museum, och ett historiskt landmärke i Paris, Frankrike. Det är hemmet för några av de mest kända konstverken, inklusive Mona Lisa och Venus de Milo. Men det finns grymt många konstverk här. Vid varje given tidpunkt ställs cirka 38 000 föremål från förhistoria till 2000-talet ut över en yta på 72 735 kvadratmeter (782 910 kvadratfot).

Nedan kommer några av de mest kända konstverken du absolut inte ska missa vid ett besök på Louvren!

The Virgin, Saint Anne, And The Child Playing With A Lamb

Leonardo da Vinci | Olja på trä | 1503-19 | Denon Wing, Grand Galeriè 710 – 16

Jungfrun, Sankta Anna och barnet som leker med ett lamm anses vara ett tekniskt mästerverk för da Vinci, särskilt vid tiden för färdigställandet. Pilgrimer strömmade till för att se den när den var färdig och har kommit sedan dess på grund av dess komplexitet. Ta en stund för att komma in i en observatörs sinne på 1500-talet eftersom livet var så väldigt annorlunda.

Da Vinci skapade en triangulär grupp av figurer, som håller dina ögon i rörelse upp och ner i raka linjer och håller din uppmärksamhet. Anne och Jungfruns leenden fängslar och värmer dig, vilket också är vad Mona Lisa är så känd för.

Närliggande Da Vinci tavlor:
25 % av alla Leonardo da Vinci-målningar finns på Louvren. Här är några andra du bör se i närheten:

  • La Belle Ferronière
  • Porträtt av Isabella d'Este (oavslutat)
  • Johannes döparen (särskilt anmärkningsvärt)
  • La Giocanda (Mona Lisa)

St. Michael Overwhelming The Demon

Raphael | Olja på trä överförd till canvas | Grande Galeriè rum 710, 12 och 16

Raphael var en av renässansens mest inflytelserika konstnärer. Hade han levt längre än 37 år gammal skulle han ha åstadkommit mycket mer. Men hans inverkan var enorm för hans korta tid på jorden. Till skillnad från Michelangelo och da Vinci som tillbringade mycket av sin tid ensamma med några nyckelstudenter, ledde Raphael arméer av artister.

St. Micheal är en ärkeängel och Guds högra hand skickad för att skydda människor. Bilden är en av Bibelns mäktigaste berättelser där Micheal besegrar Satan och kastar honom i helvetet för Guds räkning.

Närliggande Raphael tavlor:

  • Porträtt av Doña Isabel de Requesens y Enriquez de Cardona-Angelesola
  • Porträtt av Baldassare Castiglione 
  • La Belle Jardinière — Jungfrun och barnet med den unge Johannes Döparen

Dante And Virgil In Hell

Eugène Delacroix | Salong 1822 | Olja på duk

Dante Alighieri, 1265 – 1321, anses vara den tidiga renässansens mest inflytelserika författare eller poet. Han skrev en episk dikt på det begynnande italienska språket, den gudomliga komedin, som i huvudsak satte litteraturen tillbaka på kartan. Han skrev den första stora boken sedan Romarrikets fall 700 år tidigare.

The Divine Comedy är en episk dikt indelad i tre kapitel som beskriver himlen, skärselden och helvetet. Delacroix målning skildrar helvetet, vilket är bland det mest intressanta eftersom praktiskt taget alla människor på jorden är rädda för det.

Detta var Delacroix första stora målning och den accepterades omedelbart och prisades av dem som gynnade den romantiska rörelsen. Det är en passionerad allegori med Dante i sin röda mössa tillsammans med Vergilius, en romersk hednisk poet, som gav honom den första guidade turen i historien – en rundtur i helvetet!

Liberty Leading The People

Eugène Delacroix | Salong av 1831 | Olja på duk

Delacroix anses vara en av den franska romantikens största romantiska målare. Han var Bernini eller Michelangelo för sin tid och plats.

Målningen är en allegori över 1830 års revolution - en avgörande tid i Frankrike. Liberty avbildas som mittpunkten med bar barm som håller Frankrikes Tricolore-flagga. Detta var flaggan som milisen bar när de stormade Bastiljen. Efter revolutionen ersatte Tricolore en blå flagga med guld fleur-de-lis och har använts fram till idag.

Figuren, Liberty, är inte unik för denna bild. Hon står i New York / New Jersey Upper Bay utanför Manhattan. Liberty är berömd ikonografi av antikt grekiskt ursprung. Hennes halvnakna utseende är sannolikt en historisk referens till antikens Grekland. Det skulle vara samma figur som den bevingade segern från Samothrace skulpterade 2000 år tidigare.

Figurerna bredvid Liberty representerar alla klasser som kämpar tillsammans. Mannen med hög hatt är medlem av den franska överklassen. På samma linje finns en fabriksarbetare, en student och personer från andra yrken bredvid varandra.

Det är den största målningen i Louvren av några viktiga skäl. För det första gör Delacroix ett utmärkt jobb med att skapa trovärdiga mänskliga figurer, vilket gör att du kan fastna i berättelsens känslor. Berättelsen är verklig, passionerad och väcker en känsla – en känsla av att det kan ha hänt igår och att du på något sätt är en del av det. Det är lätt en av de mest kända målningarna på Louvren och, enligt min mening, samlingens mästerverk.

6 Mar 2023