« We Art Together
Konst föder konst

Skaffa konstnärliga fönster!

Har du någonsin stått vid en oslagbar vy? En utsikt som tar andan ur en? Eller stått vid havsstranden och bara blivit rofylld av havet som är så oändligt blått och skiftar i alla himlens färger? Har man förmånen att ha ett hus vid en sådan vy är man bara att gratulera, och då vill man väl ta vara på den vyn på bästa möjliga sätt, eller hur? Själv har jag varit hos vänner och bekanta som har haft havet som sin tavla. Du vet vad jag menar; de har haft fönster som har visat hela sitt panorama i sin storslagenhet. Har man den svenska, vackra naturen in på sina husknutar, behöver man inte tavlor, bara riktigt fina fönster.

Husets fönster säger en del om vem som bor där

Jag gillar att vara ute och promenera, och då behöver det inte vara i skogen, utan i de närmaste villa kvarteren. Jag gillar nämligen att se hur alla grannar har löst olika saker, hur de har sina fönster och belysning. Finns det något roligare? Hur har de ordnat sina trädgårdar? Eller vad har de för gardiner i sin fönster? Inte för att vara kritisk, utan för att hämta inspiration för mig själv, men ibland kan bli riktigt avskräckt för hur vissa har gjort; felrenoveringar, misslyckade altaner och skräp som de har försökt gömma undan. Man har redan sett det mesta. Allra viktigast tycker jag att husets fönster är. Vissa skulle verkligen ha ett rejält fönsterbyte. Ofta ser man för små fönster för det hus de sitter på. Ibland ser man någon som har renoverat, men som inte har tagit hänsyn till den tidsålder som huset är byggt i.

Renovera inom den tidsperiod som huset byggt i

Jag anser att man bör ha fönster efter den stil och den epok som huset byggdes i. Det fanns ju en tanke med huset som byggdes, och oftast blir det bäst om man följer den tanken. Är huset från 1930-talet bör fönstren vara i 1930-tals modell; med spröjsade fönster. Då duger inte stora panorama fönster, även om man skulle önska det för utsiktens skull. Då är det bättre att bygga en stilenlig veranda där man kan njuta av utsikten och kanske glasa in den så man kan sitta och titta på naturen på vårar och höstar också. Säkert är dessutom att fråga den fönsterläggare som man anlitar, de kan både fasader och fönster och är bekanta med de olika stilepokerna. Lycka till!

15 Sep 2017